2019-01-25 08:06:38

Svjetsko prvenstvo SIGEP JUNIOR

Svjetsko prvenstvo SIGEP JUNIOR koje se ove godine održavalo u Riminiju u razdoblju od 17. do 22. siječnja ugostilo je natjecatelje iz jedanaest zemalja diljem svijeta. Bili su tu predstavnici Kine, Indije, Australije, Italije, Francuske, Singapura, Rusije. Među najboljim svjetskim juniorskim slastičarkama i slastičarima do dvadeset i treće godine života mjesto su pronašle i učenice slastičarke naše Strukovne škole Eugeba Kumičića Rovinj. Tatjana Čeh, učenica trećeg razreda i Tea Pokos, učenica drugog razreda zanimanja slastičar.

Svjetsko prvenstvo SIGEP JUNIOR koje se ove godine održavalo u Riminiju u razdoblju od 17. do 22. siječnja ugostilo je natjecatelje iz jedanaest zemalja diljem svijeta. Bili su tu predstavnici Kine, Indije, Australije, Italije, Francuske, Singapura, Rusije. Među najboljim svjetskim juniorskim slastičarkama i slastičarima do dvadeset i treće godine života mjesto su pronašle i učenice slastičarke naše Strukovne škole Eugeba Kumičića Rovinj. Tatjana Čeh, učenica trećeg razreda i Tea Pokos, učenica drugog razreda zanimanja slastičar. Ovo je jedini događaj takve vrste, koji se održava svake dvije godine, a namijenjen je natjecanju budućih slastičarki iz cijelog svijeta, kako bi im se pružila jedinstvena prilika ispitivanja vlastitih vještina i pronalaska novih inspiracija za uspješan i poticajan nastavak edukacije i u krajnjem cilju karijeru.
Profesionalni je to događaj, koji se izvodi u skladu s najstrožim i najljepšim profesionalnim standardima i održava se u Italiji - kolijevci slastičarstva i umjetničkog slastičarstva. Naše su učenice pripremale čokoladnu i šećernu skulpturu visine 120 centimetara i mini šećernu skulpturu visine 40 centimetara. Osim toga, zadatak je bio i pripremanje deserta, torta s okusom čokolade, desert na tanjuru na bazi kave, sladoled u čaši te tri vrste minjona koje su poslužile na maloj šećernoj skulpturi. Trećeg dana natjecanja učenice su prezentirale istarsku poveticu budući je svaka država trebala pripremiti i predstaviti svoj lokalni tradicionalni kolač. Svaku je slasticu pred žirijem trebalo opisati, objasniti tijek pripreme i spravljanja te iznijeti povijest povetice i prigode u kojima se taj tradicionalni kolač spravlja. Učenice su se ukupno plasirale na šesto mjesto, što je izvrstan rezultat obzirom na veliku konkurenciju. Mentorica Silvia Cah pripremala je i pratila učenice na natjecanje te sudjelovala u ocjenjivačkom radu žirija. Ponosni smo na uspjeh naših učenica i želimo im uspješan nastavak obrazovanja i stjecanja vještina u pripremi slastica.


Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj